دوربین های مداربسته به عنوان یکی از مهم ترین عناصر در برقراری نظم و امنیت شناخته می شوند. دوربین های مدار بسته موجود در بازار دارای تنوع بسیاری هستند. آشنایی با انواع دوربین مداربسته به ما کمک می کند تا با توجه به مکان و نیاز خود بهترین دوربین مداربسته را انتخاب کنیم. به طور مثال بهترین دوربین مداربسته برای منزل می تواند با یک دوربین مداربسته برای کاربری صنعتی متفاوت باشد. در این مقاله قصد داریم تا انواع دوربین مداربسته از نظر شکل ظاهری، تکنولوژی، کیفیت تصویر وقیمت را مورد بررسی قرار دهیم.

در این مقاله می خوانید:

  • انواع دوربین مداربسته چیست؟
  • انواع دوربین مداربسته از نظر شکل ظاهری
  • انواع دوربین مداربسته بر اساس تکنولوژی
  • انواع دوربین مداربسته بر اساس کیفیت تصویر
  • انواع دوربین مداربسته بر اساس لنز دوربین
  • انواع دوربین مداربسته بر اساس کاربرد
  • بهترین دوربین مداربسته برای منزل
  • قیمت انواع دوربین مداربسته

انواع دوربین مداربسته چیست؟

دوربین های مداربسته با توجه به نیاز و کاربری دارای انواع گوناگونی هستند. تنوع در ساخت و تولید دوربین های مداربسته باعث شده تا بتوان از این سیستم ها در پروژه های بزرگ و کوچک استفاده کرد. هر یک از دوربین ها با توجه به نوع کاربری و نیاز مشتری انتخاب می شوند. به طور کلی دوربین های مداربسته را می توان به 4 دسته تقسیم کرد. این دسته بندی بر اساس نوع بدنه و ساختار کیس، کیفیت تصاویر، نوع تکنولوژی و لنز دوربین متغیر است.

انواع دوربین مداربسته از نظر شکل ظاهری

انواع دوربین مداربسته از نظر شکل ظاهری به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. این دوربین ها از نظر بدنه و نوع کیس با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه انواع دوربین مداربسته بر اساس نوع بدنه را شرح می دهیم.

دوربین مداربسته دام (Dome)

کلمه ی Dome به معنای گنبد می باشد. نام دوربین های دام نیز از روی شکل ظاهری آن ها گرفته شده است. دوربین های دام معمولا به دلیل شکل ظاهری خود بر روی سقف نصب می شوند. این نوع دوربین ها دارای جنس بدنه پلاستیکی، فلزی و یا ترکیبی از فلز و پلاستیک هستند. به دلیل ساختار و کارایی معمولا دوربین مداربسته دام در فضاهای داخلی و مسقف مانند فروشگاه ها، منازل و ادارات استفاده می شود. برخی از دوربین های دام معمولا دارای یک کاور شیشه ای هستند. این کاور از لنز دوربین محافظت می کند. نوعی دیگر از دوربین های دام Turret نام دارند. تنها تفاوت این دوربین ها با دیگر دوربین های دام در شکل ظاهری آن ها است. دوربین های Turret فاقد کاور شیشه ای هستند.

دوربین مداربسته دام

دوربین مداربسته اسپید دام

یکی دیگر از انواع دوربین مداربسته، دوربین های اسگید دام هستند. دوربین های اسپید دام به دوربین های گردان و یا PTZ نیز معروف هستند. این نوع از دوربین ها دارای قابلیت چرخش به صورت افقی و عمودی هستند.به دلیل قابلیت چرخش معمولا از این دوربین ها در پروژه های بزرگ استفاده می شود. برخی از این دوربین ها دارای قابلیت کنترل گردش از راه دور نیز هستند. در این دوربین ها هم از پلاستیک و هم از فلز استفاده شده است.

دوربین مداربسته اسپیددام

دوربین مداربسته بولت (Bullet)

دوربین های بولت دارای ظاهری استوانه ای یا شبیه به گلوله هستند. نام این دوربین ها برگرفته از کلمه Bullet است. به دوربین های بولت، بالت نیز گفته می شود. دوربین های بالت به دلیل پشتیبانی از استاندارهای IP66 و IP67 دارای مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی نامساعد و گرد و غبار هستند. به دلیل وجود این ویژگی معمولا از این دوربین ها در محیط های بیرون و فضاهای باز استفاده می شود. جنس بدنه دوربین مدار بسته بولت مانند دوربین های دام از فلز، پلاستیک و یا ترکیبی از فلز و پلاستیک است.

دوربین مداربسته بولت

دوربین چشم ماهی (Fisheye)

دوربین مداربسته چشم ماهی به دلیل شکل ظاهری شبیه به چشم ماهی به این اسم نامیده می شوند. این دوربین ها دارای زاویه دید 360 و یا 180 درجه هستند. در مکان نصب این دوربین ها باید دقت کرد. زیرا که باید بر روی سقف و با ارتفاع مناسب نصب گردند تا تصویر مناسب از محیط مد نظر را ارائه دهند.

انواع دوربین مداربسته

دوربین مداربسته مخفی

انواع دوربین مداربسته مخفی، نوعی دیگر از دوربین های مداربسته هستند. دوربین های مداربسته مخفی را اغلب مینیاتوری نیز می نامند. این دوربین ها جزو کوچکترین دوربین های مداربسته به شمار می آیند. از انواع دوربین مداربسته کوچک می توان به دوربین سوزنی، بندانگشتی، آینه ای و… اشاره کرد. این دوربین ها به خاطر اندازه کوچکی که دارند امکان مخفی کردن آن ها وجود دارد. ممکن اسم دوربین مداربسته پین هول را نیز شنیده باشید، پین هول نام دیگر دوربین مداربسته مخفی است.

انواع دوربین مداربسته

دوربین مداربسته باکس (Box)

دوربین های باکس دارای شکلی مستطیلی و شبیه به جعبه هستند. در این دوربین ها لنز به صورت جداگانه وجود دارد که به خریدار امکان انتخاب لنزهای مختلف را می دهد. این دوربین ها به دوربین های صنعتی نیز معروف هستند که اغلب در کاربردهای تخصصی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.

دوربین رومیزی CUB

دوربین های رومیزی نوعی از دوربین های مداربسته هستند. این دوربین ها مکعبی شکل هستند. اکثر دوربین های رومیزی از یک میکروفون داخلی برخوردار هستند که قابلیت ضبط صدا را نیز دارند. بدنه این دوربین ها معمولا از جنس پلاستیک ساخته می شوند. از این دوربین ها اغلب در محیط های اداری و منازل استفاده می کنند. همچنین به دلیل عدم مقاومت در برابر آب و ضربه دوربین رومیزی CUB انتخاب مناسبی برای محیط های صنعتی نیست. قابل ذکر است که پایه دوربین کیوب قابل چرخاندن به جهات مختلف است.

انواع دوربین مداربسته بر اساس تکنولوژی

دوربین های مداربسته از نظر تکنولوژی و با توجه به نوع ارسال اطلاعات به سه دسته آنالوگ، آنالوگ HD و تحت شبکه تقسیم می شوند.

انواع دوربین مداربسته آنالوگ

از انواع دوربین مداربسته آنالوگ می توان به دوربین های آنالوگ قدیمی و دوربین های آنالوگ HD اشاره کرد. دوربین های آنالوگ HD نسل جدید دوربین های مداربسته آنالوگ قدیمی هستند. دوربین های آنالوگ قدیمی از کیفیت پایین و قابلیت های محدودی برخوردار بودند که با ورود تکنولوژی آنالوگ HD این مشکل رفع شد. در دوربین های آنالوگ برای دریافت و ارسال اطلاعات از امواج آنالوگ استفاده می شود. دستگاه ضبط کننده این دوربین ها DVR نام دارد و از کابل کواکسیال برای اتصال دوربین به دستگاه استفاده می شود. به طور کلی در نصب دوربین های مداربسته از دو کابل استفاده می شود. یک کابل برای تغذیه دستگاه و کابل دیگر برای انتقال اطلاعات است. قیمت مناسب و کیفیت مطلوب این دوربین ها باعث شده تا یکی از پرفروش ترین دوربین های مداربسته به شمار بیایند.

دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP

دوربین های مداربسته تحت شبکه برای انتقال اطلاعات از امواج دیجیتال استفاده می کنند. دستگاه ضبط کننده این دوربین ها NVR نام دارد. در این نوع دوربین ها از کابل شبکه برای اتصال دستگاه به دوربین استفاده می شود. دوربین های تحت شبکه نیز مانند دوربین های آنالوگ توسط دو سیم به دستگاه ضبط کننده متصل می شوند. برخی از دوربین های IP دارای قابلیتی به نام POE هستند. قابلیت POE این امکان را فراهم می کند تا کابل شبکه علاوه بر انتقال اطلاعات بتواند انرژی الکتریکی را نیز منتقل کند. در دوربین هایی که دارای این ویژگی هستند، نیاز به سیم جداگانه برای تغذیه وجود ندارد. دوربین های تحت شبکه دارای تصاویر با کیفیت بالا و ویژگی پردازش تصاویر هستند.

نوعی از دوربین های تحت شبکه، بی سیم و وایرلس هستند. البته باید توجه داشت که این به معنای عدم هیچگونه کابل کشی نمی باشد، بلکه تمامی دوربین ها برای تامین انرژی خود نیاز به منبع تغذیه و برق دارند. از جمله دوربین های تحت شبکه می توان به دوربین های پلاک خوان، دوربین های حرارتی، نقشه حرارتی و… اشاره کرد. از مزایای دوربین مداربسته تحت شبکه می توان به کیفیت بالای تصاویر، امکان ارتباط بی سیم و امکان ارسال همزمان تصویر و صدا اشاره کرد. اما معمولا این دوربین ها از قیمت های بالایی برخوردار هستند.

انواع دوربین مداربسته بر اساس کیفیت تصویر

میزان کیفیت و شفافیت تصویر یکی از نکات مهم در انتخاب دوربین مداربسته می باشد. کیفیت تصویر دوربین مداربسته بر اساس مگاپیکسل تعریف شده است. هر چقدر مقدار عدد مگاپیکسل بیشتر باشد این به این معنی است که کیفیت تصویر نیز بیشتر است. افزایش تعداد پیکسل های تشکیل دهنده یک تصویر باعث دیده شدن جزئیات بیشتری در تصویر می شود. در نتیجه هر چقدر کیفیت تصاویر دوربین مداربسته بالاتر باشد تصاویر با جزئیات بیشتر و شفاف تر نمایش داده می شوند. کیفیت تصویر دوربین های موجود در بازار عبارتند از:

  • 1 مگاپیکسل
  • 2 مگاپیکسل
  • 3 مگاپیکسل
  • 4 مگاپیکسل
  • 5 مگاپیکسل
  • 8 مگاپیکسل

انواع دوربین مداربسته بر اساس لنز دوربین

دوربین های مداربسته بر اساس لنز به سه دسته تقسیم می شوند.

  • لنز ثابت
  • لنز متغیر
  • لنز متغیر موتورایز

لنز ثابت

دوربین هایی که از لنز ثابت استفاده می کنند، دارای یک فاصله کانونی ثابت هستند. زاویه دید در این دوربین ها پس از نصب غیر قابل تغییر است. با توجه به قیمت مناسب دوربین های مداربسته با لنز ثابت از این دوربین ها می توان در کاربری های معمولی استفاده کرد.

لنز متغیر (Varifocal)

لنزهای متغیر دارای دو فاصله کانونی هستند. این لنز ها امکان فوکوس و زوم اپتیکال دارند. بر خلاف لنز های ثابت در دوربین های دارای لنز متغیر می توان بعد از نصب زاویه دید را تغییر داد. امکان تغییر در زاویه و فاصله دید لنزهای وریفوکال به صورت دستی وجود دارد. دوربین های داراس لنز وریفوکال را دوربین مداربسته وریفوکال نیز می نامند.

لنز متغیر خودکار (Varifocal Motorized)

لنزهای متغیر موتورایز دارای ساختاری شبیه به لنزهای متغیر هستند. با این تفاوت که در لنز متغیر، تغییر فاصله کانونی به صورت دستی انجام می گیرد ولی در لنزهای موتورایز این تغییر به صورت خودکار و توسط موتور انجام می شود. به دلیل استفاده از موتور در این لنزها، دوربین های مدار بسته با لنز متغیر خودکار گرانتر از سایر دوربین ها هستند.

انواع دوربین مداربسته بر اساس کاربرد

دوربین های مداربسته در کاربری و محیط های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. هر یک از این دوربین ها برای کاربری های مخصوص خود ساخته شده اند. در ادامه انواع دوربین مداربسته بر اساس کاربرد را بررسی می کنیم.

دوربین مداربسته داخلی

دوربین های مداربسته در محیط های داخلی مانند منازل، داخل مغازه ها، شرکت ها و… مورد استفاده قرار می گیرند. به دوربین هایی که در محیط های داخلی استفاده می شوند دوربین مداربسته داخلی می گویند. برای محیط های داخلی و سر پوشیده می توانید از دوربین مدار بسته دام استفاده کنید. نصب دوربین مدار بسته در محیط های داخلی باعث افزایش امنیت، نظارت بر وقایع محیط و جلوگیری از سرقت و جرم و جنایت می شود.

دوربین مداربسته داخلی

دوربین مداربسته خارجی

دوربین های مداربسته مناسب برای فضای بیرونی را دوربین مداربسته خارجی می نامند. دوربین های مداربسته خارجی در پارکینگ های سرباز، خیابان ها، باغ و… مورد استفاده قرار می گیرند. دوربین ها در فضای باز بیشتر در معرض شرایط جوی نامساعد مانند باد، باران، برف، گرد و غبار و… هستند. بنابراین برای نصب دوربین مداربسته در فضای باز باید از دوربینی استفاده کنید که از استاندارد IP و IK مناسبی پشتیبانی کند.دوربین های مداربسته ضد آب و بولت انتخاب مناسبی برای نصب در فضای باز است.

دوربین مداربسته خارجی

دوربین مداربسته صنعتی

دوربین های مداربسته صنعتی شکلی همانند جعبه دارند به همین دلیل به آن ها دوربین مداربسته باکس نیز گفته می شود. دوربین مداربسته صنعتی در محیط هایی مانند پالایشگاه، مراکز صنعتی و.. استفاده می شود. این دوربین ها به دلیل استفاده در محیط های با دمای بالا باید دارای قابلیت ضد انفجار باشند.

دوربین مداربسته صنعتی

دوربین مداربسته خانگی

یکی از انواع دیگر دوربین مداربسته بر اساس کاربرد، دوربین مدار بسته خانگی است.دوربین های مداربسته مناسب منزل را باید بر اساس عوامل مختلفی انتخاب کنید. در منازل می توان از دوربین های مداربسته معمولی با کیفیت تصویر مناسب استفاده کرد.

دوربین مداربسته خانگی

دوربین مداربسته در اعماق آب

در برخی از کاربری ها مانند سایت های آبزی پروری، فاضلاب ها، استخرها و… نیاز به نصب دوربین مدار بسته در اعماق آب وجود دارد. در برخی از این محیط ها مانند آب دریا احتمال پوسیدگی دوربین بسیار است. در این کاربری ها نمی توان از دوربین های مداربسته معمولی استفاده کرد، زیرا بدنه دوربین ها باید به گونه ای باشد که در برابر رطوبت مداوم، نمک و… مقاوم باشد. برخی از برندهای مطرح دارای دوربین مدار بسته ضد خوردگی و زیر آب هستند.

بهترین دوربین مداربسته برای منزل

کاربران برای انتخاب انواع دوربین مدار بسته خانگی با این شوال مواجه می شوند که بهترین دوربین مداربسته برای منزل کدام است؟  بهترین دوربین مدار بسته برای منزل دوربینی است که از دوام و کیفیت مناسبی برخوردار باشد و در مقابل قیمت مقرون به صرفه ای نیز داشته باشد. به طور معمول دوربین های آنالوگ به دلیل سادگی و قیمت مناسب، انتخاب بهتری برای منازل هستند. قطعا دوربین های پیشرفته و حرفه ای به دلیل قیمت بالاتر و هزینه های نصب بیشتر انتخاب مناسبی برای نصب در منزل نیستند.

قیمت انواع دوربین مداربسته

دوربین های مداربسته بر اساس نوع، برند و قابلیت ها دارای قیمت های متفاوتی خواهند بود. به طور کلی دوربین های مدار بسته بر اساس قیمت به سه دسته ارزان، مقرون به صرفه و گران قیمت تقسیم می شوند.

دوربین های ارزان قیمت

دوربین هایی در بازار وجود دارند که به دوربین های noname و یا متفرقه معروف هستند. این دوربین ها دارای برند معتبری نیستند. یکی از اشتباهات در خرید دوربین مداربسته انتخاب دوربین بر اساس قیمت آن است. در زمان خرید دوربین مداربسته نباید تنها ملاک انتخابتان قیمت پایین آن ها باشد، بلکه علاوه بر قیمت باید به نکات دیگری نیز توجه نمایید. معمولا دوربین های NO Name از کیفیت پایینی برخوردار هستند. همچنین این دوربین ها دارای گارانتی و یا خدمات پس از فروش نیستند و در زمان خرابی در دوربین با مشکل مواجه می شوید. در هنگام خرید دوربین مداربسته باید به نوع کاربری، کیفیت تصویر، نوع دوربین و… توجه کنید.

دوربین های مداربسته با قیمت متوسط و مقرون به صرفه

در برندهایی مانند هایک ویژن (Hikvision)، تیاندی (Tiandy)، یونی ویو (UNV)، داهوا (Dahua)، یونی آرک (uniarch) می توانید با توجه به نیاز خود انواع مختلفی از دوربین با قیمت مناسب را بیابید. این دوربین ها علاوه بر داشتن قیمت مقرون به صرفه دارای کیفیت بالایی هستند. همچنین تمام این برندها دارای گارانتی و اعتبار بالایی هستند.

دوربین های مداربسته گران قیمت

برخی از برندها مانند سونی و بوش نیز جزو دسته دوربین های گران قیمت به شمار می آیند. این دوربین ها بر اساس برند معروف خود دارای محبوبیت زیادی هستند. معمولا نرم افزارهای مربوطه در این برندها باید به صورت جداگانه خریداری شوند. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که در سال های اخیر به دلیل وجود تحریم های فراوان، برندهایی مانند سونی و بوش در ایران نمایندگی ندارند. از این رو در صورت بروز اختلال در این دوربین ها ممکن است با مشکل مواجه شوید.

کلام آخر

در این مقاله به انواع دوربین مداربسته پرداختیم. حال با اطلاعاتی که درخصوص دوربین های مداربسته کسب کردید می توانید با توجه به نیاز خود و مکانی که قصد نصب دوربین در آن محل را دارید اقدام به خرید دوربین مدار بسته کنید. قبل از خرید دوربین مداربسته نیاز است تا ابتدا میزان نور محل نصب دوربین، مکانی که دوربین در آنجا نصب می شود، کیفیت و روزلوشن دوربین را بسنجید.

5/5 - (1 امتیاز)