نقطه کور در دوربین مداربسته به مکان‌هایی گفته می‌شود که دوربین نتواند تصویر آن نقاط را ضبط کند. هر چقدر هم که از دوربین‌های مدار بسته پیشرفته استفاده کنید باز هم ممکن است نقاطی وجود داشته باشد که در زاویه دید دوربین نباشد. حال از کجا تشخیص دهیم نقطه کور دوربین مداربسته کجاست؟ چگونه نقاط کور دوربین مدار بسته را کاهش دهیم؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد.

در این مقاله می‌خوانید:

نقطه کور دوربین مدار بسته

مناطقی که در زاویه دید دوربین قرار ندارند و تصاویر آنها ضبط نمی‌شود را نقاط کور دوربین مدار بسته می‌گویند. این مناطق معمولاً به دلیل محدودیت زاویه دید دوربین یا موانعی که جلوی دید دوربین را می‌گیرند، ایجاد می‌شوند. این مسئله به دلیل طراحی فیزیکی دوربین و زاویه دید آن است. در واقع هر دوربین مداربسته دارای یک زاویه دید مشخصی است. بنابراین دوربین‌ها نمی‌توانند همه‌ی منطقه مورد نظر را پوشش دهند. به همین دلیل، ممکن است برخی مناطق از دید دوربین خارج شوند. کاربران برای افزایش امنیت محیط خود باید نقاط کور دوربین مدار بسته را شناشایی کنند.

تشخیص نقطه کور دوربین مداربسته

برای تشخیص نقطه کور دوربین مداربسته باید به طراحی و موقعیت قرار‌گیری دوربین مدار بسته توجه کنید. مناطقی که در زاویه دید دوربین قرار ندارند به عنوان نقطه کور شناخته می‌شوند. اگر به تصاویر دوربین مدار بسته دسترسی دارید، می‌توانید با مشاهده تصاویر متوجه نقاط کور دوربین مداربسته شوید. اما اگر امکان دسترسی به این تصاویر وجود ندارد، باید نقطه کور را بر اساس نصب دوربین پیدا کنید. به طور کلی نقاط کور دوربین مداربسته عبارتند از:

  • زیر دوربین: اغلب دوربین‌های مداربسته قادر به ثبت تصاویر زیر دوربین و در شعاع یک متری نیستند.
  • قرار گرفتن دوربین در معرض نور قوی: نقطه‌ای که دوربین در معرض نور خورشید و یا یک منبع نوری قوی قرار دارد نیز به عنوان نقطه کور در نظر گرفته می‌شود. در این شرایط نور با شدت زیاد به لنز تابیده شده و باعث سیاه شدن تصویر می‌شود.
  • اختلاف نور زیاد در محیط: اختلاف نور زیاد باعث افت کیفیت و حتی در مواقعی سیاه شدن تصویر می‌شود. به طور مثال با نصب دوربین در مقابل درب یک محیط کم نور، به محض باز کردن درب بیرونی، نور با شدت زیاد به لنز تابیده می‌شود. این نور باعث سیاه شدن تصاویر می‌شود.
  • پشت موانع فیزیکی: نصب دوربین مداربسته در پشت موانع فیزیکی مانند ستون، دیوار، درختان و… باعث اختلال در زاویه دید دوربین می‌شود.

علت ایجاد نقطه کور در دوربین مداربسته

دلایل مختلفی می‌تواند باعث ایجاد نقطه کور دوربین مداربسته شود. این دلاسل عبارتند از:

  1. زاویه دید محدود: دوربین‌های مداربسته دارای زاویه دید مشخصی هستند. دوربین‌های استاندارد معمولاً زاویه‌ای بین 70 تا 120 درجه را پوشش می‌دهند. هرچه زاویه دید کمتر باشد، نقاط کور بیشتری ایجاد می‌شود.
  • موانع فیزیکی: اجسام مانند دیوارها، درختان، ستون‌ها یا حتی دکوراسیون داخلی می‌توانند بخشی از دید دوربین را مسدود کنند.
  • موقعیت نصب و تنظیم دوربین: نصب غیر اصولی یا زاویه‌دهی اشتباه به دوربین می‌تواند منجر به ایجاد نقاط کور شود.
  • ارتفاع نصب: نصب دوربین در ارتفاع نامناسب ممکن است برخی از مناطق مانند گوشه‌ها یا بخش‌های پایین را پوشش ندهد.
  • نورپردازی محیط: نورپردازی غیر اصولی یکی دیگر از دلایل ایجاد نقاط کور در دوربین است. زمانی‌که نور محیط ضعیف باشد یا محیط دارای نورپردازی نامتوازن و غیر اصولی باشد، دوربین دارای دید خوبی نیست.

راه کاهش نقطه کور در دوربین‌های مداربسته

کاهش نقاط کور در دوربین‌های مداربسته از اهمیت بسیاری برخوردار است. جلوگیری از ایجاد نقطه کور باعث می‌شود تا همه‌ی مناطق به درستی تحت نظر قرار بگیرند. در ادامه راهکارهایی برای کاهش نقاط کور در دوربین‌های مدار بسته را معرفی می‌کنیم:

  1. نصب صحیح دوربین مداربسته: یکی از موارد مهم که در کاهش و افزایش نقطه کور دوربین مداربسته تاثیرگذار است، نحوه نصب و محل دوربین است. محل نصب دوربین مداربسته را بر اساس پوشش محیط‌های حساس و با کمک متخصصین انتخاب کنید.
  2. انتخاب زاویه دید مناسب دوربین: دوربین‌های مداربسته با زاویه دید وایدتر، می‌توانند نقاط بیشتری را تحت پوشش قرار دهند. توجه داشته باشید که هر چه زاویه دید دوربین بیشتر شود، نمایش جزئیات محیط کاهش پیدا می‌کند. اگر به دنبال زاویه دید وسیعی هستید می‎‌توانید از دوربین‌های چشم ماهی با زاویه دید 360 درجه استفاده کنید.
  3. نورپردازی مناسب برای محیط: با انتخاب و طراحی نورپردازی مناسب می‌توانید باعث جلوگیری از ایجاد نقطه کور دوربین مدار بسته شوید. نور نامناسب محیط می‌تواند باعث افزایش نقطه کور دوربین مداربسته شود. دوربین مداربسته را باید به گونه‌ای نصب کنید که نور به صورت مستقیم و با شدت به لنز تابیده نشود. توصیه می‌کنیم، منبع نور و دوربین مداربسته حداقل 1 متر از یکدیگر فاصله داشته باشند.
  4. استفاده از چند دوربین مدار بسته: برای کاهش نقطه کور دوربین مداربسته می‌توانید از چندین دوربین استفاده کنید. دوربین‌ها را به گونه‌ای نصب کنید تا نقاط کور یکدیگر را پوشش دهند. هنگام نصب دوربین مداربسته توجه کنید تا دید دوربین توسط عواملی مانند برگ درختان، شاخه‌ها و… کور نشده باشد.
  5. بررسی و عکس برداری محیط قبل از نصب: با بررسی و عکس بردای از محیط مورد نظر می‌توانید قبل از نصب مواردی مانند اندازه لنز، پهنای محیط و محل نصب دوربین را بررسی کنید.

معایب نقطه کور دوربین

نصب دوربین‌های مدار بسته با هدف ایجاد امنیت و نظارت بر محیط انجام می‌شود. نقاطی که از دید دوربین پنهان باشند، نظارت بر آن‌ها و بررسی وقایع رخ داده در آن نقاط نیز غیر ممکن است. بنابراین این موضوع می‌تواند مشکلات بسیاری را ایجاد کند. معایب ایجاد نقطه کور در دوربین مدار بسته عبارتند از:

  1. کاهش امنیت: ایجاد نقطه کور باعث کاهش امنیت می‌شود. این مناطق فرصت را برای ورود افراد متخلف فراهم می‌کنند.
  2. پوشش ناکافی: عدم ثبت تصاویر از همه‌ی مناطق موردنظر، عملکرد دوربین را ناکارآمد می‌کند.
  3. هزینه بیشتر: برای جبران نقاط کور ممکن است به نصب دوربین‌های اضافی نیاز باشد. این کار باعث ایجاد هزینه بیشتر برای کاربر می‌شود.

تاثیر زاویه دید در نقاط کور

همانطور که گفته شد یکی از عوامل تاثیر گذار بر نقطه کور دوربین مداربسته، زاویه دید دوربین مداربسته است. زاویه دید دوربین به منطقه‌ای گفته می‌شود که دوربین می‌تواند تصاویر آن را پوشش دهد. با افزایش زاویه دید، منطقه‌ای که تحت پوشش دوربین قرار می‌گیرد، افزایش پیدا می‌کند و نقاط کور کاهش می‌یابند. در مقابل با کاهش زاویه دید، دوربین توانایی ثبت تصاویر از مناطق گسترده‌تری را از دست می‌دهد و نقاط کور افزایش پیدا می‌کند. البته این نکته نیز قابل ذکر است که هر چه زاویه دید بیشتر باشد، جزئیات کمتری در تصویر قابل رویت است. کم‌ترین نقطه کور مربوط به دوربین مداربسته چشم ماهی و پانوراما است. این دوربین‌ها دارای زاویه دید 360 درجه و بدون نقطه کور هستند.

انتخاب دوربین با زاویه دید مناسب

در قسمت‌های قبل گفتیم برای کاهش نقاط کور می‌توانید از دوربین‌های مدار بسته با زاویه دید وایدتر (بیشتر) استفاده کنید. به طور مثال یک دوربین مداربسته با لنز 2.8mm دارای زاویه دید بیشتری در مقایسه با دوربین با لنز 4mm است. هر چه لنز دوربین بزرگتر باشد، زاویه دید نیز کاهش پیدا می‌کند. برای کاهش نقاط کور در دوربین مداربسته باید دوربین با زاویه دیدی را انتخاب کنید که قادر به پوشش مناطق مهم باشد.

دوربین‌های fisheye و panoramic از قیمت نسبتا بالایی برخوردار هستند. دوربین مداربسته اسپید دام در مقایسه با دوربین‌های چشم ماهی و پانورامیک دارای قیمت مناسب‌تری است. این دوربین‌ها قابلیت چرخش به جهات مختلف را دارند. اما توجه داشته باشید که دوربین‌های اسپیددام به صورت همزمان نمی‌توانند جهات مختلف را پوشش دهند.

علت ایجاد نقطه کور در شب چیست؟

در برخی از مواقع ممکن است در شب با نقاط کور دوربین مداربسته مواجه شوید. اختلاف نور زیاد بر اثر تابش نور چراغ خودروها در شب می‌تواند یک دلیل ایجاد نقطه کور در شب باشد. هنگامی که نور ماشین به صورت مستقیم به لنز دوربین مداربسته بتابد، می‌تواند باعث کور شدن نقطه دید دوربین شود. البته امروزه دوربین‌های مداربسته از قابلیت‌های مختلفی برای رفع این مشکلات برخوردار هستند. به طور مثال قابلیت wdr در دوربین مداربسته باعث جبران اختلاف نوری در تصویر می‌شود.

کور کردن دید دوربین مداربسته

یکی از راه‌های از کار انداختن دوربین مدار بسته که ممکن است سارقین و خرابکاران از آن استفاده کنند، کور کردن دید دوربین مدار بسته است. این افراد با استفاده از اسپری رنگ، انداختن پارچه و یا شی دیگر، استفاده از چراغ قوه در مقابل لنز دوربین و… سعی می‌کنند تا دید دوربین را کور کنند. همچنین ممکن است با چرخاندن دوربین و عوض کردن زاویه دید آن، مانع از تصویر برداری محیط شوند. برای جلوگیری از این مشکلات بهتر است دوربین را در ارتفاع و محل مناسب نصب کنید.

مطالب پیشنهادی مخاطبین

دوربین مداربسته بولت چیست
ادامه مطلب
حذف قسمتی از فیلم دوربین مداربسته
ادامه مطلب
محافظ دوربین مداربسته
ادامه مطلب
4.7/5 - (3 امتیاز)