پروژههای بزرگ از تعداد زیادی دوربین مداربسته استفاده میکنند. تصاویر این دوربینها به کنترل و نظارت دقیقتری نیاز دارد. نظارت بر تصاویر دوربین مداربسته در پروژههای بزرگ توسط اپراتورها و در محلی به نام اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته انجام میشود. در این مقاله قصد داریم تا به طراحی و تجهیزات اتاق مانیتورینگ یا کنترل دوربین مداربسته بپردازیم.
در این مقاله میخوانید:
اتاق مانیتورینگ چیست؟
اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته به اتاقی گفته میشود که همه تجهیزات مورد نیاز برای ضبط و مشاهده تصاویر دوربین مدار بسته در آن قرار دارد. اغلب در پروژههایی مانند بیمارستانها، فرودگاهها، مترو و… برای نظارت بهتر بر روی تصاویر از اتاق مانیتورینگ دوبین مداربسته استفاده میشود. در این اتاقها از افرادی برای نظارت بر تصاویر و فیلمهای دوربین مدار بسته استفاده میشود. این اشخاص را اپراتور دوربین مداربسته مینامند. برای آشنایی بهتر با نحوه عملکرد این اتاق به مثال زیر توجه کنید.
به طور مثال در یک پروژه از 128 دوربین مداربسته استفاده شده است. برای دریافت تصاویر ارسالی این دوربینها نیاز به مانیتور یا نمایشگر است. تصاویر این دوربینها معمولا در دستهبندیهای 16 و 32 تایی به مانیتور ارسال میشوند.
اگر 128 دوربین را بر اساس دستهبندیهای 16 تایی تقسیم کنیم. 8 نمایشگر برای نشان دادن تصاویر نیاز است. هر اپراتور میتواند بر روی 2 مانیتور نظارت داشته باشد. در نتیجه به 4 اپراتور دوربین مداربسته نیز نیاز دارید. همچنین در اغلب پروژهها از 2 نمایشگر کوچکتر نیز استفاده میکنند. در صورت وقوع حادثه و یا مشکل میتوان تصاویر را به صورت جداگانه و در سایزهای بزرگتر در نمایشگرهای کوچکتر مشاهده کرد. اگر از دوربین مداربسته PTZ و یا گردان استفاده میکنید میتوانید بر روی هدف مورد نظر زوم کرده تا جزئیات بیشتری نمایش داده شود.
طراحی اتاق مانیتورینگ
برای طراحی اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته باید به برخی از نکات توجه داشته باشید. در ادامه نکات مهم و قابلیتهای اتاق کنترل را بررسی میکنیم.
- اتاق کنترل باید دارای ابعاد و متراژ مناسبی باشد. به صورتی که تمام تجهیزات مورد نیاز در این اتاق به درستی قرار گرفته و فضای کافی برای رفت و آمد اپراتورها وجود داشته باشد.
- قابلیت کنترل فیلمهای یک دوربین مداربسته از چند نقطه وجود داشته باشد.
- امکان تعیین محدودیت دسترسی به تصاویر برای هر یک از کارکنان
- امکان دسترسی به تنظیمات دوربین، اطلاعات ضبط شده و…
تجهیزات اتاق مانیتورینگ
اتاق کنترل باید دارای تجهیزاتی برای ضبط، نمایش و کنترل تصاویر دوربین مداربسته باشد. تجهیزات اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته عبارتند از:
- صفحه نمایشگر مانند مانیتور، کامپیوتر، LCD و…
- صندلیهای مناسب برای نشستن اپراتورها
- سیستم تهویه مناسب
- روشنایی و دما مناسب به منظور افزایش راندمان اپراتورها
- دستگاههای ضبط به منظور ضبط و ذخیره تصاویر
- رکهای دوربین مداربسته برای نگهداری از تجهیزات سیستم مدار بسته
- کیبورد کنترلر در صورت استفاده از دوربینهای مداربسته گردان
مانیتورهای مناسب اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته
به طور کلی دو نوع مانیتور معمولی و صنعتی در بازار وجود دارد. هر یک از این مانیتورها با قابلیت ویژگیهای مختلف تولید میشوند. توصیه میکنیم در Manitoring Room دوربین مداربسته از مانیتورهای صنعتی استفاده کنید. یکی از نکات مهم در انتخاب مانیتور برای اتاق کنترل نوع خروجی مانیتور است. معمولا مانیتورها دارای دو نوع خروجی HDMI و VGA هستند. همچنین در هنگام انتخاب مانیتور باید به رزولوشن خروجی آن نیز دقت کنید. برای دریافت تصاویر با کیفیت واقعی، رزولوشن مانیتور باید با رزولوشن دوربین مداربسته یکسان باشد. به طور مثال اگر دوربین مداربسته شما دارای تصاویر با رزولوشن 4k است، مانیتور مورد نظر نیز باید قادر به نمایش تصاویر با رزولوشن 4k باشد. در انتخاب مانیتور برای اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته به عواملی همچون خروجی دستگاه ذخیره ساز، رزولوشن دوربین مداربسته و دستگاه ذخیره ساز توجه کنید.
شرح وظایف اپراتور اتاق مانیتورینگ
اپراتور اتاق کنترل یکی از مهمترین و حساسترین وظایف را دارد. اصلیترین وظیفه اپراتور اتاق کنترل، کنترل و نظارت بر روی تصاویر دوربین مداربسته است. در شرح وظایف اپراتور اتاق مانیتورینگ میتوان به حفظ و کنترل تجهیزات اتاق نیز اشاره کرد. بررسی تنظیم دوربینها، ضبط صحیح تصاویر، توجه به رویدادهای مشکوک و… همگی در شرح وظایف اپراتور اتاق کنترل قرار میگیرد.
مانیتور صنعتی چیست؟
یکی از انواع مانیتورها، مانیتورهای صنعتی هستند. مانیتور صنعتی همانطور که از اسم آن مشخص است در پروژههای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. این مانیتورها در انواع و اندازههای متفاوت تولید میشوند. در صنایع و کاربریهای بزرگ، معمولا مانیتورها به صورت مداوم روشن هستند. مانیتورهای معمولی در صورت روشن بودن به صورت 24 ساعته با مشکلاتی مانند داغ شدن، سوختن برد، آسب دیدن و… مواجه میشوند. در صورتی که مانیتورهای صنعتی دارای مقاومت بالا و قابلیت روشن بودن به صورت 24 ساعته هستند. مانیتورهای صنعتی معمولا بر روی دیوار و یا پایههای سقفی نصب میشوند. مانیتورهای صنعتی دارای قیمت بالاتری در مقایسه با مانیتورهای معمولی هستند.
ویدئو وال چیست؟
ویدئو وال یک سیستم نمایشی بزرگ است که قابلیت کار به صورت 24 ساعته را دارد. از Video Wall در اتاقهای مانیتورینگ استفاده میشود. ویدئو وال قابلیت پخش تعداد زیادی تصاویر با فرمتهای مختلف را دارد. این دستگاه با استفاده از نرم افزار کار میکند. نرم افزار ویدئو وال امکان تعریف چندین پنجره در سایزهای مختلف و موقعیت مورد نظر را فراهم میکند. همچنین با استفاده از این نرم افزار میتوان چندین تصویر مختلف را به صورت همزمان مشاهده کرد.
کاربرد ویدئو وال
از ویدئو وال در کاربریهای وسیع و بزرگ استفاده میشود. در ادامه چند مورد از کاربردهای video wall را معرفی کردهایم.
- سازمانها و ارگانها
- مرکزهای کنترل شهری مانند کنترل ترافیک، مرکز اورژانس، شهرداری، مراکز آتش نشانی، مرکز پلیس، صدا و سیما، برجهای مخابراتی و….
- در اتاق کنترل مرکزهای صنعتی مانند خط تولید کارخانهها، سدهای آبی و…
- در مراکز نظارتی و امنیتی مانند اتاقهای مانیتورینگ دوربین مداربسته، اتاقهای کنترل مجتمعهای بزرگ تجاری و مسکونی و….
- مرکزهای نظامی، زندانها، پادگانها و….
- اتاقهای کنترل فرودگاهها، ایستگاههای راه آهن، اتوبوسرانیها، اتاقهای کنترل مترو و….
- تبلیغات و اطلاع رسانیها مانند بیلبوردها، آمفی تئاتر، بیمارستانها، تابلوهای تبلیغاتی و…
تفاوت ویدئو وال و مانیتورهای صنعتی چیست؟
ویدئو والها از چندین مانیتور تشکیل شدهاند که قادر به پخش یکپارچه تصاویر به صورت عریض هستند. همانطور که گفته شد از ویدئو وال می توان برای نمایش همزمان چندین تصویر استفاده کرد. اما مانیتورهای صنعتی قابلیت نمایش تنها یک تصویر را دارند. همچنین از نظر شکل ظاهری مانیتورهای صنعتی دارای ساختاری با قاب پهنتر هستند و ویدئو وال ها دارای قاب بسیار نازکی هستند. در کاربریهایی مانند رستورانها، فروشگاهها و…. در اتاق مانیتورینگ از مانیتورهای صنعتی استفاده میشود. قیمت ویدئو والها در مقایسه با مانیتورهای صنعتی از قیمت بسیار بالاتری برخوردار هستند.
کلام آخر
در پروژههای وسیع و بزرگ، نظارت بر روی اطلاعات خروجی کاری دشوار است. در نتیجه اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته در این پروژهها یکی از مهمترین و ضروریترین تجهیزات در سیستم مداربسته است. با استفاده از اتاق کنترل دوربین مداربسته و اپراتورها میتوان به راحتی بر تمام وقایع نظارت داشت. ابعاد اتاق کنترل باید بر اساس محیط و نوع پروژه و تعداد دوربینهای مداربسته موجود در پروژه انتخاب شود. در این مقاله سعی کردیم تا تمام تجهیزات اولیه و ویژگیهای یک اتاق کنترل را بیان کنیم.
مطالب پیشنهادی مخاطبین
ثبت ديدگاه