برخی از دوربین های مداربسته به صورت گردان و چرخشی هستند. یکی از این دوربین ها PTZ نام دارد. دوربین مداربسته PTZ برگرفته از عبارت pan-tilt-zoom به معنی قدرت زوم و چرخش به صورت افقی و عمودی است. این دوربین ها از نظر شکل ظاهری مشابه دوربین های دام و گنبدی شکل هستند. دوربین PTZ را با نام های دوربین اسپید دام، دوربین گردان و چرخشی نیز می شناسند. در این مقاله قصد داریم تا درباره مزایا و معایب، نحوه تنظیم، قیمت، مشخصات و تفاوت دوربین دام و اسپید دام صحبت کنیم.
در این مقاله می خوانید:
- مشخصات دوربین مداربسته گردان یا ptz
- کاربرد دوربین مداربسته PTZ
- مزایای دوربین پی تی زد
- معایب دوربین پی تی زد
- نحوه تنظیم دوربین ptz
- تفاوت دوربین دام و اسپید دام
- دوربین پی تی زد داهوا
- قیمت دوربین PTZ
مشخصات دوربین مداربسته گردان یا ptz
یکی از بارزترین مشخصات دوربین مداربسته گردان اسپید دام شکل ظاهری آن ها است. این دوربین ها به شکل گنبدی بوده و اغلب دارای یک پایه برای نصب هستند. در دوربین مداربسته PTZ قابلیت هایی به نام PRESET و Sequence وجود دارند. با مشخص کردن preset می توانید یک محل از دید دوربین را مشخص کنید تا در زمان تعیین شده دوربین به آن سمت بچرخد. در این فرآیند با تعیین مدت زمان مورد نظر، دوربین بر روی تصویر زوم می کند. Sequence نیز برنامه حرکت دوربین مدار بسته است. در واقع می توان Preset ها را به گونه ای تعریف کرد که به ترتیب در زمان های مشخص اجرا شوند، به مجموع این Preset ها Sequence گفته می شود. قابلیت دید در شب در دوربین های مداربسته PTZ دارای انواع مختلفی است. برد دید در شب در برخی از دوربین های گردان تا یک کیلومتر است.
زاویه دید افقی این دوربین ها 360 درجه و زاویه دید عمودی آن ها 180 درجه است. زوم اپتیکال این دوربین ها از افت کیفیت تصاویر هنگام زوم جلوگیری می کند. هر یک از دوربین ها از قدرت زوم مشخصی برخوردار هستند که این ویژگی را با حرف X نشان می دهند. به طور مثال اگر زوم اپتیکال دوربین شما 10X باشد، یعنی دوربین قادر به زوم تصویر تا 10 برابر فاصله واقعی است. کنترل دوربین PTZ از راه دور نیز قابل انجام است. برای کنترل از راه دور این دوربین ها می توانید از نرم افزارهای قابل نصب بر روی موبایل و لپ تاپ استفاده کنید. با استفاده از این نرم افزارها می توانید تنظیمات زاویه دید، زوم، مدیریت تصاویر و… را انجام دهید.
کاربرد دوربین مداربسته PTZ
از دوربین های مداربسته اسپید دام یا PTZ اغلب در پروژه های وسیع و بزرگ استفاده می شود. از جمله کاربردهای این دوربین ها در محیط هایی با نیاز به دید 360 یا 180 درجه و پوشش کامل استفاده می شود. اغلب در کارخانه ها، سوله ها، چهار راه ها، پارکینگ های بزرگ و… از دوربین های PTZ استفاده می شود. یکی دیگر از کاربردهای این نوع دوربین ها در پروژه های نگهبانی است. در این پروژه ها شخص می تواند به وسیله یک کنترل کننده دوربین را از راه دور کنترل کند. استادیوم های ورزشی از جمله مکان هایی هستند که نیاز به تصویر برداری با قابلیت زوم بر روی سوژه مورد نظر دارند. در استادیوم ها نیز از دوربین های اسپید دام استفاده می شود.
مزایای دوربین پی تی زد
- چرخشی بودن دوربین های پی تی زد در زوایای مختلف
- در زمان چرخش دوربین، تصاویر دچار تاری نمی شوند.
- پشتیبانی از قابلیت WDR
- دارای آلارم هشدار که به منظور اعلام هشدار به کاربر است.
- برخی از این دوربین ها از قابلیت تعقیب هوشمند (smart tracking) استفاده می کنند.
- می توانید با استفاده از موبایل یا لپ تاپ در هر مکانی تصاویر دوربین را مشاهده و کنترل نمایید.
معایب دوربین پی تی زد
- یکی از نقاط ضعف دوربین های پی تی زد محدودیت در پوشش این دوربین ها است. با وجود قابلیت چرخشی بودن دوربین مدار بسته ptz، این دوربین ها به طور همزمان قادر به پوشش چند نقطه نیستند. از این رو ممکن است در زاویه ای که خارج از دید دوربین است حادثه ای رخ دهد و این از دید دوربین پنهان بماند.
- این دوربین ها برای کنترل نیاز به حضور یک اپراتور دارند.
- دوربین های گردان از قیمت های بالایی برخوردار هستند و در رده دوربین های مداربسته گران قیمت قرار می گیرند.
نحوه تنظیم دوربین ptz
برای خرید دوربین ptz باید با تنظیمات ptz دوربین مداربسته آشنایی داشته باشید. نحوه تنظیم دوربین PTZ دارای نکاتی است که باید به آن ها توجه کنبد. در ادامه این نکات را بررسی می کنیم.
توجه داشته باشید زمانی که دوربین به سمتی می چرخد، ممکن است قسمت های دیگر از دید دوربین خارج شوند. به عبارت دیگر این دوربین ها دارای محدودیت در پوشش محیط هستند. دوربین مدار بسته PTZ به دلیل استفاده از قطعات متحرک مثل موتور دارای طول عمر کمتری هستند. هنگام نصب و تنظیمات دوربین مداربسته PTZ توجه داشته باشید که نصب به درستی و استاندارد انجام شود. در صورت عدم نصب صحیح این دوربین ها ممکن است بر اثر شرایط جوی دچار خرابی و مشکل شوند. همچنین توجه داشته باشید نصب به گونه ای انجام شود که به حریم خصوصی افراد تجاوز نکند.
تفاوت دوربین دام و اسپید دام
دوربین های مداربسته دام و اسپید دام هر دو دارای شکل ظاهری گنبدی شکل هستند. اما نحوه کار این دو دوربین کاملا با یکدیگر متفاوت است. در ادامه به برخی از تفاوت های این دو محصول می پردازیم.
- دوربین های مداربسته اسپیددام دارای قابلیت چرخش به زاویه های مختلف هستند. به همین دلیل قادر به تصویر برداری از فضای بیشتری است.
- دوربین های اسپید دام یا ptz دارای مقاومت بالایی در برابر رطوبت، گرد و غبار و… هستند. در مقابل جنس بدنه دوربین های مداربسته دام به گونه ای است که در مقابل چنین عواملی از مقاومت بالایی برخوردار نیست. از این رو معمولا از دوربین های دام در محیط های داخلی و از دوربین های اسپیددام در محیط های خارجی استفاده می شود.
- دوربین های مداربسته ptz دارای لنز متغیر هستند و زاویه 360 درجه افقی و 180 درجه عمودی را پوشش می دهند. در صورتی که دوربین های مداربسته دام دارای زاویه دید بین 70 تا 100 درجه هستند.
- دوربین های اسپید دام قابلیت زوم بر روی تصویر تا چندین برابر و بدون افت کیفیت را دارند.
- دوربین های مداربسته ptz اغلب در ارتفاع های بلند و دوربین های دام اغلب بر روی سقف نصب می شوند.
- یکی دیگر از تفاوت های دوربین اسپید دام و دام در قیمت آن ها است. دوربین های اسپید دام به دلیل پیشرفته تر بودن دارای قیمت بالاتری در مقایسه با دوربین های دام هستند.
دوربین پی تی زد داهوا
یکی از برندهای معروف و معتبر در زمینه تولید سیستم های مداربسته شرکت داهوا است. از دوربین های PTZ داهوا می توان به دوربین پی تی زد داهوا مدل SD5A232XA و دوربین پی تی زد داهوا مدل SD5A432XA اشاره کرد. دوربین SD5A232XA دارای کیفیت تصویر 2 مگاپیکسل و دوربین SD5A432XA دارای کیفیت تصویر 4 مگاپیکسل است. هر دو دوربین از قابلیت زوم اپتیکال 32X پشتیبانی می کنند. همچنین هر دو مدل دوربین داهوا از استانداردهای IP67 و IK10 پشتیبانی می کنند.
ثبت ديدگاه