یکی از مهمترین مسائل در سیستمهای مداربسته، حفظ امنیت دوربینهای مداربسته است. برخی از مواقع ممکن است دوربین مداربسته در معرض خطراتی مانند حملات سایبری و هک شدن قرار بگیرد. حملات سایبری میتوانند باعث به خطر افتادن حریم خصوصی افراد و از بین رفتن یکپارچگی سیستمها شود. در این مقاله قصد داریم تا راهکارهایی را برای افزایش امنیت سایبری دوربین مداربسته ارائه دهیم.
در این مقاله میخوانید:
امنیت سایبری دوربین مداربسته چیست؟
امنیت سایبری دوربین مدار بسته به مجموعه اقدامات، پروتکلها و تدابیری اشاره دارد که به منظور حفاظت از دوربین مداربسته و دستگاه ضبط در برابر تهدیدات و حملات سایبری انجام میشود. در واقع به محافظت از رایانهها، شبکه، سرور و اطلاعات در برابر هک، سرقت، دسترسیهای غیر مجاز و حملات اینترنتی، امنیت سایبری گفته میشود. دوربینهای مداربسته (CCTV) از تکنولوژیهای شبکه برای انتقال تصاویر و ویدئوها استفاده میکنند. این مسئله باعث میشود تا آنها نیز در مقابل تهدیدات امنیت سایبری آسیب پذیر باشند. امنیت سایبری به منظور حفظ حریم خصوصی و جلوگیری از دسترسیهای غیر مجاز به تصاویر و ویدئوهای ضبط شده ضروری است.
تهدیدات حمله سایبری دوربین مداربسته
دوربین های مداربسته یک عامل بازدارنده در برابر سارقین و مجرمین هستند. سیستم مداربسته نیز همانند سایر دستگاههایی که به شبکه متصل هستند در معرض عوامل مخرب قرار دارند. در نتیجه یکی از معایب دوربین مداربسته، هک شدن آن است. هکرها مدام در حال تلاش برای دسترسی غیر مجاز به سیستمهای مداربسته هستند. دوربینهای مدار بسته با استفاده از اینترنت و wifi تصاویر را منتقل میکنند. همچنین هر دوربین مدار بسته دارای یک ip است. هکرها با دسترسی به این آیپیها، نام کاربری و رمز عبور میتوانند سیستم کاربر را هک کنند. هکرها با دسترسی به دوربینها میتوانند به راحتی تصاویر دوربین را مشاهده و به تنظیمات آن دسترسی پیدا کنند. در ادامه رایجترین تهدیدات حمله سایبری را بررسی میکنیم.
- کلمه عبور پیش فرض و ضعیف: برخی از کاربران از کلمات عبور پیش فرض و یا ضعیف برای سیستم خود استفاده میکنند. یکی از سادهترین راهها برای نفوذ به سیستم مداربسته دسترسی به رمز عبور است.
- عدم بروزرسانی نرمافزار: تولید کنندگان به صورت منظم و مداوم بروزرسانیهایی را برای نرمافزارهای مخصوص دوربین ارائه میدهند. عدم بروزرسانی منظم نرم افزار باعث آسیب پذیری سیستم در برابر حملات سایبری میشود.
- استفاده از پروتکلهای ارتباطی نا امن: استفاده از پروتکلهای ناامن برای انتقال دادهها (مانند HTTP به جای HTTPS) میتواند باعث شنود اطلاعات در حین انتقال توسط مهاجمان شود.
- دسترسی از راه دور: همهی دوربینهای مداربسته دارای قابلیت دسترسی از راه دور هستند. در صورتی که تدابیر امنیتی لازم برای این دسترسیها اعمال نشود، هکرها راحتتر میتوانند به سیستم نفوذ کنند.
راهکارهای برقراری امنیت سایبری دوربین مداربسته
در قسمت قبل ضعفهایی که ممکن است باعث به خطر افتادن امنیت سایبری دوربین مداربسته شود را بررسی کردیم. حال در این قسمت میخواهیم به راهکارهایی برای برقراری امنیت سایبری دوربین مداربسته و جلوگیری از حملات بپردازیم. با ما همراه باشید.
1- استفاده از کلمات عبور قوی
همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم اصلیترین عامل دسترسی هکرها به سیستم مداربسته، دسترسی به رمز عبور و نام کاربری دوربین مداربسته است. در نتیجه اولین و مهمترین راهکار برقراری امنیت سایبری، استفاده از رمزعبور مناسب و قوی است. سیستمهای مداربسته دارای رمز و نام کاربری پیش فرض هستند. استفاده از این رمزها یکی از دلایل هک شدن و در خطر قرار گرفتن امنیت سایبری دوربین مداربسته است. هکرها و خرابکاران با استفاده از رمز پیش فرض به راحتی به سیستم مداربسته دسترسی پیدا میکنند. برای ایجاد امنیت بیشتر، اغلب برندهای دوربین مداربسته، رمز پیش فرض را از سیستمهای خود حذف کردند. با حذف نام کاربری و رمز پیش فرض، کاربران باید پس از نصب و راهاندازی سیستم خود، اقدام به تعیین رمز عبور مناسب کنند.
توجه داشته باشید از تعیین رمز عبورهایی که شامل تاریخ تولد، شماره ملی، شماره موبایل و… هستند، خودداری کنید. توصیه میکنیم در بازههای زمانی مختلف رمز عبور خود را تغییر داده و به روزرسانی کنید. با رعایت این نکات میتوانید از هک دوربین مداربسته جلوگیری کنید.
2- به روز رسانی سیستم عامل و نرم افزارها
گفته شد یکی از خطراتی که امنیت سایبری دوربین مداربسته را تهدید میکند، سیستم عامل و نرمافزارهای قدیمی است. در نسخههای جدید نرم افزارها، آسیبپذیری و مشکلات نرم افزار رفع شده است. همچنین با هر آپدیت و بروزرسانی نرمافزار، عملکرد آنها نیز بهبود پیدا میکند. زمانی که کاربران از نسخههای قدیمی نرم افزار استفاده کنند، هکرها با استفاده از این ضعفها و آسیبپذیریها راحتتر به دوربین مدار بسته دسترسی پیدا میکنند. با بروزرسانی منظم نرمافزارها میتوانید به افزایش امنیت سایبری دوربین مداربسته کمک کنید.
3- محدودیت و کنترل دسترسی
راهکار دیگر برای افزایش امنیت سایبری دوربین مداربسته، محدودیت و کنترل دسترسی افراد به دوربین مدار بسته است. توجه داشته باشید که دسترسی سیستمی فقط به افرادی که نیاز به دسترسی به دوربینها را دارند، داده شود. از دادن دسترسی به سایر افراد خودداری کنید. استفاده از مدیریت دسترسی و احراز هویت میتواند به کنترل دسترسیها کمک کند. علاوه بر کنترل دسترسی ورود به سیستمها، دسترسی فیزیکی به دوربینهای مداربسته را نیز محدود کنید. معمولا برای محافظت از سیستمهای مداربسته، تجهیزات در اتاقهای مخصوص قرار داده میشود. با کنترل و محدود کردن ورود افراد به این اتاقها، میتوان از خطرات دسترسیهای غیر مجاز جلوگیری کرد. توجه داشته باشید که محل نصب دوربین مداربسته را به گونهای انتخاب کنید که به راحتی در دسترس همه افراد قرار نداشته باشد. همچنین برای محافظت بیشتر میتوانید از محافظ دوربین مداربسته استفاده کنید.
4- جداسازی شبکه برای افزایش امنیت سایبری دوربین مداربسته
یک راهکار اساسی در امنیت سایبری دوربین مداربسته جداسازی شبکه است. جداسازی شبکه به معنای جدا کردن دوربینها و تجهیزات دوربین از سیستمهای حساس و شبکههای دیگر است. این راهکار به معنای ایجاد یک شبکه مختص دوربینها و جدا کردن آنها از شبکههای داخلی سازمان یا سایر دستگاهها است. به این ترتیب در صورتی که یک حمله و یا آسیب در یکی از دوربینها رخ دهد، امکان نفوذ به سایر اجزای شبکه کاهش پیدا میکند. همچنین با ایجاد یک شبکه جداگانه برای دوربینهای مداربسته، تهدیداتی که ممکن است از سایر قسمتهای شبکه به دوربینها نفوذ کنند نیز کاهش مییابد.
5- استفاده از فضای ابری
با استفاده از ذخیره تصاویر دوربین مداربسته در فضای ابری میتوانید از خطرات حملات سایبری و هک دوربین مداربسته جلوگیری کنید. فضای ابری یک فضای خارج از شبکه سازمانی و غیر فیزیکی به منظور حفظ و نگهداری اطلاعات است. این فضا امکان ذخیره تصاویر و فیلمهای دوربین مداربسته خارج از فضای فیزیکی را به کاربر میدهد. فضای ابری از سرقت و دسترسی سایر افراد به اطلاعات دوربین مداربسته جلوگیری میکند. مزیت ذخیره اطلاعات در فضای ابری شامل افزایش امنیت و حفاظت اطلاعات، سرعت بالا در آپلود و انتقال دادهها، دسترسی به اطلاعات در هر زمان و مکان، حفظ اطلاعات و…. است.
6- استفاده از پروتکلهای امن
برای ارسال دادهها، کنترل و نظارت از پروتکلهای امن و رمزنگاری شده استفاده کنید. پروتکل HTTPS یک پروتکل امن است. زمانیکه برای انتقال اطلاعات از این پروتکل استفاده میکنید، انتقال به صورت رمزنگاری شده انجام میشود. در این شرایط هکرها نمیتوانند به اطلاعات دسترسی پیدا کنند.
7- غیر فعال کردن Upnp دوربین مداربسته
دستگاههای ضبط IP دارای ویژگی به نام Upnp هستند. زمانیکه این قابلیت فعال باشد، پورتهای مورد نیاز دستگاه به مودم یا روتر فروارد میشود. همچنین با فعال بودن این گزینه باعث حذف محافظت از فایروال روتر دستگاه میشود. این ویژگی را در دستگاه غیر فعال کنید. پورتهای مورد نیاز خود را به صورت دستی وارد کنید. فعال بودن این گزینه و حذف محافظت فایروال میتواند احتمال دسترسی هکرها را افزایش دهد.
8- فعالسازی فایروال
برای حفظ امنیت سایبری دوربین مداربسته میتوانید به تنظیمات مودم یا روتر بروید. قابلیت فایروال را در مودم یا روتر فعال کنید. اینکار از ورود غیر مجاز توسط هکرها و سایر افراد جلوگیری میکند. البته توصیه میکنیم فعال کردن این قسمت و تنظیمات Firewall را به افراد متخصص بسپارید.
9- بررسی ورود و خروجها به سیستم
دستگاههای دوربین مدار بسته دارای قسمتی برای بررسی و مشاهده ورود و خروجها به سیستم دارند. با بررسی رویدادهای دستگاه میتوانید همهی فعالیتها را مشاهده کنید و در صورت وجود فعالیت مشکوک از آن مطلع شوید. برای دیدن گزارشها میتوانید به قسمت گزارش و زمان رویداد بروید. در این قسمت IP اشخاصی که به دستگاه وصل شدهاند نمایش داده میشود. همچنین فعالیتها و اقدامات آنها نیز نمایش داده میشود.
امنیت فیزیکی دوربین مدار بسته
در قسمتهای قبل گفته شد که علاوه بر امنیت سایبری، امنیت فیزیکی دوربین مداربسته نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. از دوربین مدار بسته در برابر عواملی مانند نوسانات برق، سرقت، ضربه و… محافظت کنید. برای حفظ امنیت فیزیکی دوربین میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید.
- استفاده از دوربین مناسب برای کاربری مناسب (استفاده از دوربینها با مقاومت بالا برای محیطهای بیرونی)
- نصب دوربین در موقعیتهای مناسب (دور از دسترس سایر افراد)
- استفاده از محافظ دوربین مداربسته
- استفاده از دوربینهای ضد سرقت
- از کابلها و اتصالات دوربین و دستگاهها محافظت کنید(میتوانید از محافظ کابل دوربین مداربسته استفاده کنید)
- از سنسورها و سیستمهای هشدار برای دستکاری فیزیکی دوربین استفاده کنید.
اهمیت امنیت سایبری در دوربین مداربسته
دوربینهای مداربسته به طور اصلی برای نظارت بر مکانهای مختلف استفاده میشوند. بنابراین اگر دوربینها یا دستگاههای ضبط تصاویر دچار آسیب یا دستکاری شوند، ممکن است تمامی اهداف نظارتی نقض شود. به ویژه اگر دوربینها در مکانهایی با دسترسی عمومی یا در معرض تهدیدات فیزیکی قرار گیرند، احتمال سرقت یا خرابکاری بیشتر است. علاوه بر این، آسیب به سیستمهای ضبط تصاویر میتواند منجر به از دست رفتن اطلاعات مهم و کاهش کارایی سیستم نظارتی شود.
شمت نرم افزار هک دوربین سراغ دارین؟