قطعا تا به حال در هنگام خرید لوازمی مانند گوشی، تلویزیون، دوربین مداربسته و… با عبارت مگاپیکسل مواجه شده اید. اما مگاپیکسل دوربین مداربسته چیست؟ اغلب بر این باورند که هر چه مقدار مگاپیکسل در دستگاه بیشتر باشد، تصویر در دستگاه دارای کیفیت بالاتری است. این نکته درست است اما توجه داشته باشید که کیفیت تصویر تنها به مقدار مگاپیکسل دستگاه بستگی ندارد. به عبارت دیگر مگاپیکسل تنها یکی از عوامل تاثیر گذار بر روی کیفیت تصویر است. در این مقاله سعی داریم تا مگاپیکسل و پیکسل در دوربین مداربسته را بیشتر بررسی کنیم و از تاثیر پیکسل در کیفیت عکس بگوییم. با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله می خوانید:

  • مگاپیکسل دوربین چیست؟
  • پیکسل دوربین
  • مگاپیکسل در دوربین مداربسته چگونه تعیین می شود؟
  • تاثیر پیکسل در کیفیت عکس
  • دوربین مداربسته چند مگاپیکسل بهتر است؟
  • هر مگاپیکسل چند پیکسل است؟
  • رزولوشن HD چیست؟
  • تفاوت دوربین های IP و HD

مگاپیکسل دوربین چیست؟

در تصاویر دیجیتال پیکسل به شکل مربع های کوچکی است که مانند قسمت های یک پازل در کنار هم قرار می گیرند و منجر به تشکیل تصاویر دیجیتالی می شود. هر مربع را یک پیکسل می گویند. با افزایش تعداد پیکسل ها، وضوح تصویر نیز افزایش پیدا می کند. مگاپیکسل ترکیبی از دو کلمه mega و pixel است. در سیستم SI مگا یک پیشوند است. در این پیشوند باید آن را در یک میلیون ضرب کرد. به عبارت دیگر مگاپیکسل از یک میلیون پیکسل تشکیل شده است. برای به دست آوردن تعداد پیکسل های تصویر، باید تعداد پیکسل های عرض و ارتفاع تصویر را با یکدیگر ضرب کنید.

همچنین پیکسل دوربین به دو شکل تعریف شده است. برخی از افراد Pixel را ترکیبی از دو کلمه Picture و Cell به معنی سلول تصویر یا کوچکترین جزء تصویر می دانند. برخی دیگر آن را ترکیبی از دو کلمه Picture و Element به معنی کوچکترین المان تصویر می دانند. در هر دو تعریف pixel به معنی کوچکترین بخش تشکیل دهنده تصویر است.

مگاپیکسل در دوربین مداربسته چگونه تعیین می شود؟

سنسورهای دوربین مداربسته مقدار پیکسل را تعیین می کنند. تعداد پیکسل و مگاپیکسل در هر اینچ تعیین کننده وضوح تصویر دستگاه است. برای درک بهتر این موضوع به این مثال توجه کنید. در دوربین 8 مگاپیکسل داهوا، سنسور قادر به تولید تصاویری با 8 میلیون پیکسل در اینچ است. همچنین در یک دوربین 4 مگاپیکسلی سنسور می تواند تصاویری با 4 میلیون پیکسل در اینچ تولید کند. به این ترتیب تصاویر در دوربین 8 مگاپیکسلی به دلیل پیکسل های بیشتر از وضوح بالاتری برخوردار هستند. همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد، کیفیت تصاویر تنها با تعداد مگاپیکسل ارتباط ندارد. عوامل دیگری مانند حساسیت سنسور به نور، آرایه رنگ و… نیز در کیفیت تصاویر دوربین نقش دارند. رزولوشن تصویر در دوربین مداربسته را به وسیله یک عدد در کنار عبارت MP نمایش می دهند.

تاثیر پیکسل در کیفیت عکس

در رابطه با تاثیر پیکسل در کیفیت عکس باید گفت، پیکسل و مگاپیکسل در هنگام زوم بر روی تصاویر دارای اهمیت بسیاری هستند. زمانی که بخواهید بر روی یک تصویر زوم کنید، اگر دوربین از مگاپیکسل پایینی برخوردار باشد، تصویر تار و به صورت شطرنجی نمایش داده می شود. در این حالت برخی از جزئیات از بین می روند. تصاویر با مگاپیکسل بیشتر دارای جزئیات بیشتری هستند. همچنین با افزایش مگاپیکسل و جرئیات تصویر، حجم تصویر نیز افزایش پیدا می کند. در چنین شرایطی برای ذخیره اطلاعات به فضای هارد بیشتری نیاز است. دوربین های مداربسته ای که از مگاپیکسل بالایی برخوردار هستند دارای قیمت بالایی نیز هستند. در پروژه هایی که خواستار نظارت کلی بر محیط هستید، استفاده از دوربین با مگاپیکسل بالا ضرورتی ندارد.

دوربین مداربسته چند مگاپیکسل بهتر است؟

در خصوص بیان بهترین مگاپیکسل در دوربین مداربسته باید گفت انتخاب کیفیت و میزان مگاپیکسل در دوربین مداربسته به نوع کاربری و نیاز شما بستگی دارد. ابتدا میزان جزئیات مورد نظر خود از تصاویر را در نظر بگیرید. هر چه نیاز به جزئیات تصاویر بیشتر باشد، باید دوربین مورد نظر شما از مگاپیکسل بالاتری برخوردار باشد. به طور مثال اگر در تصاویر به دنبال شناسایی چهره هستید، باید از دوربین هایی با مگاپیکسل بالا استفاده کنید. اگر تنها قصد کنترل ورود و خروج در محیط را دارید، یک دوربین 2 مگاپیکسل می تواند نیازهای شما را برطرف کند.

دوربین مداربسته چند مگاپیکسل است؟

گاهی ممکن است دوربین مدار بسته‌ای را خریداری کرده باشید و  بدانید دوربین مداربسته‌ چند مگاپیکسل است؟ برای اطلاع از کیفیت و رزولوشن دوربین مداربسته راه‌های مختلفی وجود دارد. می‌توانید با استفاده از مشاهده دیتاشیت، پارت نامبر، جعبه یا کارتن دوربین مداربسته از کیفیت تصویر دورین مداربسته اطلاع پیدا کنید. همچنین می‌توانید مدل دوربین مداربسته خود را در اینترنت جستجو کنید و توضیحات مربوط به دوربین مداربسته را مشاهده کنید. برای اطلاعات بیشتر، مقاله دوربین مداربسته چند مگاپیکسل است را مطالعه کنید. 

هر مگاپیکسل چند پیکسل است ؟

نام عرض (تعداد پیکسل های افقی) ارتفاع (تعداد پیکسل های عمودی) تعداد کل پیکسل ها
1MP/720P 1280 720 921600
QVGA/960P 1280 960 1228800
1.3MP 1280 1024 1310720
2MP/1080P 1920 1080 2073600
2.3MP 1920 1200 2304000
3MP 2048 1536 3145728
5MP 2560 1920 4915200
6MP 3032 2008 6088256
8MP 3264 2448 7990272

رزولوشن HD چیست؟

HD یک استاندارد است. البته این استاندارد به صورت ثابت نیست. به عبارت دیگر استاندارد HD دارای انواع مختلفی است. از مهم ترین استانداردهای HD می توان به استانداردهای زیر اشاره کرد.

  • 720P: این استاندارد قادر به ایجاد رزولوشن تا 1280*720 یعنی حدود 1 مگاپیکسل است.
  • 1080P: این استاندارد رزولوشنی تا 1920*1080 (2 مگاپیکسل) را ایجاد می کند.
  • 1440P: قادر به ایجاد رزولوشن تا 2560*1440 (3.6 مگاپیکسل) را دارد.

اغلب به دوربین های 1 مگاپیکسلی دوربین مداربسته HD گفته می شود. زیرا معمولا دوربین هایی با رزولوشن بالاتر از 1080P را Full HD می نامند.

دوربین های IP و HD چه تفاوتی دارند؟

دوربین های مداربسته IP تصاویر را به صورت دیجیتال ضبط کرده و در بستر شبکه منتقل می کنند. در این سیستم ضبط کننده دارای آدرس IP است و اطلاعات به وسیله آدرس های IP برنامه ریزی شده به دستگاه ضبط NVR منتقل می شوند. اما دوربین های مداربسته HD پس از ثبت تصاویر به صورت آنالوگ، تصاویر را به دستگاه DVR منتقل می کنند. در این سیستم پردازش و فشرده سازی در دستگاه های ضبط انجام می گیرد. دوربین های HD به صورت مستقیم به ضبط کننده متصل می شوند. به طور کلی دوربین های IP در مقایسه با دوربین های HD دارای کابل کشی و وضوح تصویر بهتری هستند.

در نصب دوربین های مداربسته IP می توانید از Wifi استفاده کنید. همچنین برخی از این دوربین ها دارای قابلیت POE هستند. در این سیستم ها نیازی به کابل کشی جداگانه برای تامین برق دوربین مداربسته وجود ندارد. در نتیجه در کابل کشی صرفه جویی می شود. برای تنظیم سیستم شبکه نیاز به متخصص با دانش شبکه وجود دارد. در مقابل در سیستم های HD هر دوربین باید به طور مستقیم به دستگاه ضبط متصل شود. اما این سیستم ها از نصب و مدیریت ساده ای برخوردار هستند.

4.7/5 - (4 امتیاز)