یکی از عوامل مهم در کیفیت دوربین مداربسته، فریم ریت یا همان FPS است. فیلم ها از کنار هم قرار گرفتن تعدادی تصاویر ثابت تشکیل می شوند. نرخ فریم ریت هر دوربین بیانگر تعداد تصاویر در هر ثانیه است. هر چه نرخ فریم بر ثانیه بیشتر باشد، تصاویر به صورت روان و واضح تر ارائه می شوند. تنظیم فریم ریت دوربین مدار بسته توسط دستگاه های ضبط قابل انجام است. برای اطلاع بیشتر درباره فریم ریت دوربین و مقایسه تفاوت فریم های مختلف در دوربین در ادامه با ما همراه باشید.
در این مقاله می خوانید:
- نرخ فریم ریت دوربین مدار بسته
- فریم بر ثانیه در دوربین مداربسته
- تنظیم فریم دوربین مداربسته
- تاثیر فریم ریت در دوربین مداربسته
- تفاوت فریم های مختلف
- FPS و سرعت شاتر در دوربین مداربسته
نرخ فریم ریت دوربین مدار بسته
نرخ فریم یعنی چه؟ هر تصویر یک فریم است. همانطور که گفته شد هر فیلم از تعدادی تصاویر تشکیل شده است. تعداد تصاویری که در یک ثانیه توسط دوربین ثبت می شود را نرخ فریم می گویند. فریم ریت را با مخفف FPS که برگرفته از عبارت Frame Per Second است نشان می دهند. فریم ریت چشم انسان 10 است. به عبارت دیگر چشم انسان توانایی تشخیص 10 فریم در ثانیه را دارد. اگر تعداد فریم ها از این عدد کم تر باشد، شما تصاویر را با پرش مشاهده می کنید. دوربین های مداربسته ای که از نرخ فریم پایین تری برخوردار هستند، هنگام حرکت در تصویر دچار افت کیفیت شده و تصاویر را به صورت پرشی به نمایش می گذارند.
فریم بر ثانیه در دوربین مداربسته
تمام دوربین های مداربسته دارای دیتاشیت و کاتالوگ هستند. فریم بر ثانیه در دوربین مداربسته و یا همان نرخ فریم در دیتاشیت دوربین ها با عبارت FPS و یا Frame Rate مشخص می شوند. عدد نمایش داده شده در کنار فریم، بیانگر تعداد عکس های ثبت شده در هر ثانیه است. به طور مثال اگر در دیتاشیت دوربین با عبارت FPS15 روبرو شدید به معنی ثبت 15 تصویر در هر ثانیه توسط دوربین مداربسته است. معمولا دوربین های مداربسته دارای فریم ریت 15 و یا بالاتر هستند. در سیستم دوربین مداربسته علاوه بر فریم ریت دوربین مدار بسته باید به نرخ فریم دستگاه های ضبط نیز دقت کنید. هر دستگاه ضبط از تعداد مشخصی فریم بر ثانیه پشتیبانی می کند.
تنظیم فریم دوربین مداربسته
FPS در دوربین مداربسته را به وسیله دستگاه های ضبط می توانید تنظیم کنید. در تنظیم فریم ریت باید به برخی از نکات توجه داشته باشید. به طور مثال هنگام تنظیم فریم دوربین مداربسته باید به نکاتی مانند پهنای باند دوربین، میزان حافظه دوربین مداربسته و…. توجه داشته باشید. هر چه نرخ فریم ریت بالاتر باشد، تصاویر دارای جزئیات و حجم بیشتری هستند. در نتیجه حجم بیشتری از حافظه دوربین را اشغال کرده و انتقال اطلاعات پهنای باند بیشتری مورد استفاده قرار می گیرد.
اگر سیستم مداربسته شما دارای قابلیت Dual Stream یا Triple Stream است، می توانید برای کاهش ظرفیت اشغال شده حافظه، جریان های مشاهده از راه دور را بر روی نرخ فریم کمتر تنظیم کنید.
نکته دیگری که در تنظیم فریم دوربین مداربسته وجود دارد حالت ضبط دوربین است. اگر از حالت ضبط Motion Detection یا تشخیص حرکت استفاده می کنید، می توانید تنظیمات را به گونه ای انجام دهید تا حجم کمتری از پهنای باند اشغال شود. در این حالت می توانید از فریم بالا تنها در صورت رخ دادن حرکت در تصویر استفاده کنید.
تاثیر فریم ریت در دوربین مدار بسته
فریم ریت در دوربین مداربسته بر روی پهنای باند، هارد دیسک، کیفیت و رزولوشن تصویر و… تاثیر گذار است. در بررسی رزولوشن تصویر و تعداد فریم دوربین باید گفت هر چه رزولوشن تصویر بالاتر باشد، دوربین زمان بیشتری برای پردازش تصویر نیاز دارد. در برخی مواقع به دلیل وجود محدودیت در پردازشگر دوربین مداربسته، هنگامی که رزولوشن بالا می رود، ناچارا تعداد فریم بر ثانیه پایین می آید. این اتفاق به دلیل حفظ ثبات دوربین است.
با افزایش فریم ریت دوربین مدار بسته برای انتقال اطلاعات به حجم بیشتری از پهنای باند نیاز داریم. البته تاثیر فریم ریت بر روی پهنای باند در سیستم هایی با قابلیت کدگذاری H.265 و H.264 در مقایسه با نوع خطی آن ها کمتر است. زیرا قابلیت های فشرده سازی H.265 و H.264 باعث کاهش حجم تصاویر بدون افت کیفیت می شوند.
همچنین هر چه نرخ فریم دوربین مداربسته بیشتر شود، حجم و جزئیات تصاویر بیشتر شده در نتیجه حجم بیشتری از هارد اشغال می شود.
تفاوت فریم های مختلف
در تصویر زیر به مقایسه یک تصویر با سه فریم مختلف 5FPS، 10FPS و 30FPS پرداخته ایم. همانطور که مشاهده می کنید در تصویر با نرخ فریم 30 جزئیات بیشتری در مقایسه با تصویر 5 فریم به نمایش گذاشته می شود.

FPS و سرعت شاتر در دوربین مداربسته
سرعت شاتر و FPS با یکدیگر رابطه مستقیم دارند. هر چه سرعت شاتر بیشتر باشد، کیفیت تصاویر بیشتر است. اما در مقابل اگر سرعت شاتر دوربین مداربسته پایین باشد، باعث از بین رفتن برخی از فریم ها می شود. در نتیجه کیفیت تصویر کاهش پیدا می کند. نرخ فریم باید با سرعت شاتر و نوردهی تصویر همخوانی داشته باشد. به طور مثال دوربین مداربسته شما دارای سرعت شاتر 4/1 است. این به این معنی است که شاتر در هر ثانیه 4 بار باز و بسته می شود تا نوردهی صورت گیرد. حال اگر فریم بر ثانیه دوربین شما بالاتر از 4 باشد، باز هم دوربین تنها 4 تصویر در یک ثانیه را ثبت می کند. در برخی از مواقع تاری تصویر به دلیل پایین بودن سرعت شاتر دوربین مدار بسته است.
ثبت ديدگاه