دوربین های مداربسته به منظور افزایش امنیت و نظارت بیشتر بر محیط نصب می شوند. نکته مهمی که در استفاده از دوربین مدار بسته قابل اهمیت است نصب و تنظیمات صحیح آن است. کیفیت تصاویر دوربین مداربسته در مشاهده جزئیات تصاویر هنگام وقوع حادثه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از تنظیمات مهم در سیستم مدار بسته، تنظیم فوکوس دوربین مداربسته، لنز و زوم است. در این مقاله به تنظیم فوکوس و زوم دوربین مداربسته می پردازیم.
در این مقاله می خوانید:
- تنظیم لنز دوربین مداربسته
- تنظیم فوکوس دوربین مداربسته چگونه است؟
- تنظیم نبودن فوکوس دوربین مدار بسته و تار شدن تصویر
- نکات مهم هنگام تنظیم فوکوس دوربین مدار بسته
- تنظیم زوم دوربین مدار بسته در لنزهای ثابت
- انواع زوم در دوربین مداربسته
تنظیم لنز دوربین مداربسته
در ثبت تصاویر با کیفیت و موقعیت مناسب باید جهت دید دوربین به درستی تنظیم شود. جهت دید دوربین را می توان با تنظیم لنز دوربین مداربسته به خوبی تنظیم کرد. برای تنظیم زاویه و محیط تحت پوشش دوربین توصیه می کنیم جهت دید را در روز و در شب بررسی کنید. لنزهای دوربین مدار بسته به دو نوع ثابت و متغیر تقسیم می شوند. فاصله کانونی در لنزهای ثابت غیر قابل تغییر است. اما در لنزهای متغیر، امکان تغییر فاصله کانونی وجود دارد. لنزهای متغیر نیز در دو نوع موتورایز و دستی تولید می شوند. فاصله کانونی در دوربین هایی که از لنزهای وریفوکال دستی استفاده می کنند به صورت دستی تغییر می کند. اما در دوربین مداربسته موتورایز، فاصله کانونی به وسیله موتور تعبیه شده در لنز تغییر می کند.
تنظیم جهت دید در دوربین مدار بسته بولت به وسیله پایه قابل چرخش دوربین انجام می شود. دوربین های turret نیز قابل چرخش هستند. اما برای تنظیم جهت دید دوربین های دام باید حباب روی لنز را برداشته تا بتوان جهت دید لنز را تغییر داد. توصیه می کنیم این کار را توسط کارشناسان و متخصصان انجام دهید.
تنظیم فوکوس دوربین مداربسته چگونه است؟
تنظیم فوکوس دوربین مدار بسته باعث ایجاد تصاویر با کیفیت بالا و وضوح بیشتر می شود. نحوه تنظیم زوم و فوکوس در انواع دوربین مداربسته ممکن است متفاوت باشد. در دوربین هایی که تنظیم فوکوس دوربین مداربسته به صورت دستی انجام می شود، بر روی بدنه دوربین یک پیچ برای تنظیم فوکوس وجود دارد. در این دوربین ها علاوه بر پیچ فوکوس، پیچ دیگری برای تنظیم زوم دوربین مداربسته نیز وجود دارد. همزمان با بررسی تصاویر دوربین مداربسته، زوم و فوکوس را نیز تنظیم کنید. با چرخاندن پیچ زوم همزمان بزرگ و کوچک شدن تصویر را مشاهده می کنید. برای مطابقت سطح زوم، فوکوس نیز تغییر می کند. در این حالت ممکن است تصویر دوربین تار شود. پس از تنظیم زوم دوربین مداربسته باید به سراغ تنظیم فوکوس دوربین مداربسته بروید.
فوکوس را نیز به وسیله چرخاندن پیچ مخصوص تنظیم کنید. برای تنظیم فوکوس و زوم می توانید از پیچ گوشتی استفاده کنید. توجه داشته باشید در زوم به عقب ممکن است تا زمانی که زوم زیاد نباشد، امکان تنظیم فوکوس وجود نداشته باشد. برای تنظیم فوکوس دوربین مدار بسته به صورت کامل می توانید کمی از زاویه دید را تغییر دهید.
تنظیم نبودن فوکوس دوربین مدار بسته و تار شدن تصویر
عوامل مختلفی می تواند باعث تار شدن تصویر دوربین مداربسته شود. به طور کلی عواملی مانند کثیف شدن لنز، خراب شدن سنسور تصویر، کیفیت پایین دوربین مدار بسته، خارج شدن لنز از فوکوس و… باعث تار شدن تصویر دوربین مداربسته می شود. تار شدن تصویر دوربین مداربسته باعث می شود تا جزئیات در تصویر به درستی قابل تشخیص نباشد. همانطور که گفته شد یکی از علت های تار شدن تصویر دوربین ممکن است خارج شدن لنز از حالت فوکوس باشد. در این حالت طبق توضیحاتی که داده شد باید به تنظیم فوکوس دوربین مداربسته بپردازید.
ممکن است هنگام استفاده از دوربین مداربسته با مشکلاتی مواجه شوید، برای اطلاع از این مشکلات و راه حل آن ها به مقاله مشکلات تصویر دوربین مداربسته مراجعه کنید.
نکات مهم هنگام تنظیم فوکوس دوربین مدار بسته
تنظیم فوکوس دوربین مداربسته از حساسیت بالایی برخوردار است. اولین نکته این که توجه داشته باشید هنگام چرخاندن پیچ دوربین، این پیچ را به آرامی بچرخانید. فشار زیاد به پیچ ممکن است باعث خراب شدن و یا شکسته شدن آن شود. همچنین پیچ فوکوس نیاز به چرخیدن و تنظیمات به صورت جزئی دارد. زیرا چرخاندن بیش از حد پیچ فوکوس ممکن است باعث از دست رفتن عکس شود. برای انجام تنظیم بهتر فوکوس دوربین مداربسته توصیه می کنیم ابتدا زوم دوربین را تنظیم کرده، سپس فوکوس را تنظیم کنید و مجدد زوم و سپس فوکوس را تنظیم کنید. این فرآیند را تا رسیدن به تصویر مطلوب ادامه دهید. اگر زمانی چرخش پیچ های زوم و فوکوس به سختی انجام شد، ممکن است این پیچ ها در انتهای محدوده چرخش خود قرار داشته باشند.
تنظیم زوم دوربین مدار بسته در لنزهای ثابت
در دوربین هایی که از لنز ثابت استفاده می کنند، امکان تنظیم زوم اپتیکال وجود ندارد. در نتیجه نیازی به تنظیم فوکوس نیز وجود ندارد. زوم و فاصله لنز از سنسور در این دوربین ها در کارخانه هنگام تولید تنظیم شده است. گاهی اوقات ممکن است تصویر در این دوربین ها نیز تار شود. اگر علت تار شدن تصویر در این دوربین ها اختلال در عملکرد لنز و سنسور باشد می توان با استفاده از چرخاندن لنز این مشکل را برطرف کرد. لنز دوربین را در جهت حرکت عقربه های ساعت تا زمان رسیدن به تصویر مطلوب، بچرخانید. البته معمولا تار شدن تصویر در دوربین با لنز ثابت دلایل دیگری دارد و احتمال ایجاد این مشکل بعید است. این مشکل معمولا در دوربین های مدار بسته با کیفیت پایین رخ می دهد.
انواع زوم در دوربین مداربسته
به طور کلی دو نوع زوم در دوربین مداربسته وجود دارد. انواع زوم دوربین مدار بسته، زوم دیجیتال و زوم اپتیکال است. زوم اپتیکال قابلیت بزرگنمایی تصاویر بدون افت کیفیت تصویر را دارد. در این نوع زوم بزرگنمایی به وسیله تغییر در فاصله کانونی انجام می شود. اما در زوم دیجیتال لنز و فاصله کانونی دوربین ثابت است. در زوم دیجیتال، بزرگنمایی تصاویر به صورت نرم افزاری همانند نرم افزارهایی مانند فوتوشاپ انجام می شود. در این روش به دلیل کشیده شدن تصاویر، کیفیت تصاویر نیز افت می کند. بنابراین بزرگنمایی تصاویر با استفاده از زوم اپتیکال دارای کیفیت بسیار بالاتری در مقایسه با زوم دیجیتال است. معمولا از زوم دیجیتال برای تصاویر از قبل ذخیره شده و زوم اپتیکال برای تصاویر زنده استفاده می شود.
برای اطلاع بیشتر از زوم دیجیتال و اپتیکال و تفاوت آن ها به مقاله زوم دیجیتال و اپتیکال در دوربین مداربسته مراجعه کنید.
ثبت ديدگاه